שבת | 27.07.24

פריטים
 
סגור
לתכנית החודשית

פסטיבל הקולנוע האנתרופולוגי ה-12

הפסטיבל לקולנוע אנתרופולוגי בישראל – חוזר בפעם ה-12

סינמטק ירושלים חבר למחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה של האוניברסיטה העברית, וביחד הם פועלים לקדם סרטים דוקומנטריים בעלי אוריינטציה אתנוגרפית. סרטים אלה, מתארים בכלים קולנועיים את המורכבויות של חיי היחידים והקהילות בעולם הרחב, ואת היחס בין האנושי ללא אנושי.

ההקרנות ילוו בהרצאות מקדימות מפי מיטב חוקרי האנתרופולוגיה בארץ.

בואו להיות איתנו, בואו להיות בעולם.

נורית קידר מנהלת אמנותית | פרופ' תמר אלאור אנתרופולוגית, מנהלת הפסטיבל מטעם האוניברסיטה העברית | לידיה גינזבורג הפקה אקדמית

קוראים לי צ'ריטי

בימוי: פלוריאן דווין
| 78 דקות

רשת סחר בנשים הביאה במרמה את צ'ריטי, מניגריה לעיר נאנט שבצרפת. במשך חמש שנים נאלצה לעבוד תחת איומים בתעשיית המין. הסרט מלווה את צ'ריטי ואת עורכות הדין שלה היוצאות לחפש צדק, פיצוי ותיקון.

המצאת האחר

בימוי: ברונו ג'ורג'
| 144 דקות

במהלך 2019, הוציאה ממשלת ברזיל משלחת לעומק האמזונס, במסע ייחודי ומסוכן מאין כמותו. מטרת המשלחת הייתה לאתר ולחבר בין משפחות ילידים שהופרדו כתוצאה מכניסת זרים לאזור. הסרט שמציע סצינות נדירות שטרם נראו, חלקן בלתי נתפסות, הוא מותח, מרגש ומטלטל.

מרצה: פרופ׳ ליאורה צרפתי, אוניברסיטת ת״א

זו שחולמת על זמן

בימוי: פארק היוק-ג'י
| 111 דקות

בני הנוער בקוריאה הדרומית, משקיעים מאמצים אדירים בבחינות סיום התיכון והקבלה למכללות. בנקודת הרת גורל זו עומדת סוג'ין, שנחשבת לעילוי שמאני ושביחד עם סבתא מטפלת בצורכי האלים במקדש המשפחתי ובכאבי הלב של המשחרים לפתחן. סרט התבגרות על צעירה שמנסה למצוא את דרכה בתוך מבוך דורי ותרבותי.

אירוע פתיחה

ברכות ומופע קראטה על ידי מועדון הקראטה הירושלמי הוותיק: "שוטוקאן ירושלים"

אל תוך שאולין

בימוי: הונגיון סאן
| 92 דקות

על הר נישא בצפון מרכז סין ניצב מנזר השאולין, הנחשב למקום בו צמחה מסורת הצ'אן והתפתחו אומנויות הלחימה הסיניות. עם קטעי קונג פו עוצרי נשימה, דמויות שובות לב ורגעי דממה מדיטטיבים, הסרט עוקב אחר חיי היומיום של התלמידים והנזירים במנזר.

מרצה: שחר שילוח, אוניברסיטת ת״א

מרעה קיץ

בימוי: דומיניק שומון
| 75 דקות

על מדרונות הרי האנדים בארגנטינה, מבקש דון ארטורו להמשיך את מסורת הגאוצ'וס. להתנהל לבדו על גב הסוס, למצוא מים למרות הבצורות שמתרבות, לשמור על העזים והכבשים, ולשרוד את הבדידות. "מרעה קיץ" מצייר דיוקן חרישי ומדיטטיבי של מקום וקהילה שחיה בין חשש לתקווה.

מרצה: ד"ר רותם גבע, האוניברסיטה העברית ירושלים

חוט הזהב

בימוי: נישטה ג'ן
| 86 דקות

בירכתי כלכתה פועמים עדיין נולים תעשייתיים בני מאה. בכח קיטור וזעה נארגות יריעות מצמחי היוטה הגדלים לא הרחק משם. המצלמה עוקבת אחר ריקוד המכונות ומחול העבודה שם חוטי הזהב נשזרים בשתי וערב, אוספים לתוכם את חיי העובדות והעובדים, את תעשיית העבר ואת העתיד שהם טווים.

מרצה: יערה סדצקי

איש חתול הבר

בימוי: יוהה סוונפה
| 80 דקות

האנו שתל עשרות מצלמות במרחבי יער במערב פינלנד. אלו הפכו לחלק מן החי והצומח ולאיבר נוסף בגופו. בשיטות יוצאות דופן המחברות טכנולוגיה עכשווית להתנהלות קדומה, מבקש גיבור הסרט להיפגש עם משפחה של חתולי יער הנמצאים בסכנת הכחדה, ולייצר לעצמו סביבה אינטימית עם שותפיו למרחב.  

רצה: ד"ר תמר ברגר, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

הגבעה

בימוי: דניס גרברנט, לינה סרימובה
| 79 דקות

גבעת האשפה הענקית בקירגיסטאן היא מרחב רוחש חיים ומוות. מקור פרנסה, אתר מגורים, מקלט לנידחים. אם אבלה, חייל פוסט טראומטי, צעירים מנושלים – מייצרים במרחב הכאוטי יחסים רגילים ואחרים בינם לבין חפצים דחויים, בעלי חיים ובני אדם.

זו לא חופשת חורף

בימוי: ראג'ן קטט, סוניר פנדיי
| 79 דקות

מאה ימים קרים ומושלגים עוברים על ראטימה וקאלימה לבדן בכפר בנאפל ההררית. שתי הזקנות שומרות על הבתים והרכוש בזמן שיתר האנשים ובעלי החיים, נדדו דרומה למשך החורף. הבידוד ההישרדות וזיכרונות העבר – מחברים ומפרידים אותן, מייצרים בועת קיום משלהן עד בא האביב.

הקולנוע של ארטוואז פלישיאן

משורר קולנוע ארמני, שמעורר שאלות נוקבות על טבע האדם, העולם והיחסים ביניהם. הצילום והמונטאז שלו עוצרי נשימה וחומרי הגלם בעדשתו הרגישה לשירת חיים, מוות והתחדשות. שיחה בין פרופ’ תמר אלאור ופרופ’ דן גבע והסרטים: "חיים", "העונות", "הסוף"
לאחר ההקרנה תתקיים שיחת זום (באנגלית) עם הבמאי ג׳ורג׳ בודנצקי

מגיפה חדשה באמזונאס

בימוי: ג'ורג' בודנצקי
| 70 דקות

תהליך כריית הזהב בשטח אבותיהם באמזונס גורם לכספית לחדור למי השתייה של אנשי מונדורוקו. אקטיביסטים מקומיים ואנשי צוות מחקר רפואי מאחדים כוחות כדי להתמודד עם מקורות הזיהום ולהבטיח את בריאות ועתיד הדור הצעיר ולשמר את יערות מורשתם.

מרצה: גיל ססובר, דייג וסופר

אוסטרל (דרומה)

בימוי: בנג'מן קולו
| 97 דקות

בקצהו הדרומי של העולם, במקום בו נפגש האוקיינוס האטלנטי עם השקט, גיבורי הסרט, אנשי ים, מחפשים בסביבות קייפ הורן את פרנסתם, ממשיכים מסורת גברית רחוק מהבית וקרוב לסכנה. עם צילום שחור-לבן מרהיב, הסרט מעביר את הצופה לתוך מרחב מהפנט ובלתי צפוי ומוביל אותנו דרך מסע קיומי מסחרר.

מרצה: ד"ר נעמה מורג, אוניברסיטת בן גוריון

החיים זהב

בימוי: בובקר סנגר
| 83 דקות

בעומק של מאה מטרים מתחת לפני האדמה, מחפש ראסמנה בן השש עשרה את העתיד שלו. שם במעמקי המכרה שבבורקינה פאסו, הוא חלק מקבוצת גברים המחפשים זהב בשיטות מיושנות ומסוכנות. ראסמנה צריך לפלס את דרכו בתוך עולם של מבוגרים בתקווה שיום אחד יוכל למצוא את החופש.

קולוניאליזם, פעמיים

בימוי: לין אלונה
| 92 דקות

אאיו פטר, עורכת דין אינואיטית ילידת גרינלנד, מקדישה את חייה למאבק למען זכויות קהילתה כנגד נסיונות ה"הלבנה" של גורמים רבי עוצמה מקנדה ומדנמרק. זהו סרט על אשה מרשימה ולמודת קרבות המתעקשת להילחם על אמונותיה גם כשהן בלתי פופולריות בעליל, ובמקביל מתמודדת עם טרגדיה אישית.

 

מאמה

בימוי: סון סרו
| 80 דקות

אמא אדמה או גבירתנו מגואדלופה הן גיבורות על בתרבות המאיה במקסיקו. נשים קדושות וחזקות במרחב התרבותי. אולם במרחב הביתי של הבמאי, סון סרו, סרט נמצאת אימו הממשית; חד הורית, ובלתי שגרתית. סרו מבקש ליישב מול המצלמה את המתח בין הפולחן למציאות והמתח במערכת היחסים ביניהם.

הגיימר

בימוי: פטרי לוקהיינן, יסה יוקינן
| 80 דקות

בונה הוא תלמיד תיכון בפינלנד, שגילה מגיל צעיר כישרון מיוחד כגיימר. הסרט מלווה את התבגרותו בחדרה הבטוח של פסיכולוגית הספורט שלו ובמציאות של חיי שחקן מקצועי. "הגיימר" מכניס את הצופה לתוך עולם תחרותי, עתיר מתחים, רגעים של התרסקות טוטאלית ורגעים של התרוממות רוח.