סגור
לתכנית החודשית

פסטיבל קולנוע אנתרופולוגי 2022

הפסטיבל לקולנוע אנתרופולוגי בישראל – חוזר בפעם ה-11

סינמטק ירושלים חבר למחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה של האוניברסיטה העברית, וביחד הם פועלים לקדם סרטים דוקומנטריים בעלי אוריינטציה אתנוגרפית. סרטים אלה, מתארים בכלים קולנועיים את המורכבויות של חיי היחידים והקהילות בעולם הרחב, ואת היחס בין האנושי ללא אנושי.

ההקרנות ילוו בהרצאות מקדימות מפי מיטב חוקרי האנתרופולוגיה בארץ.

בואו להיות איתנו, בואו להיות בעולם.

נורית קידר מנהלת אמנותית | פרופ' תמר אלאור אנתרופולוגית, מנהלת הפסטיבל מטעם האוניברסיטה העברית | לידיה גינזבורג הפקה אקדמית

 

חדר משלהן

בימוי: קטבנה קפנדצה
| 73 דקות

בכותאיסי שבמערב גיאורגיה, קבוצת כדורגל הנשים המקומית שבתה את ליבן של קבוצת נשים וא-בינאריים. הן חולקות דירה משותפת, את אהבתן לכדורגל, ואת הידיעה שמעבר לדלת הכל אחר. במרחב הפנימי והמוגן שיצרו, הן מצליחות לממש את הבחירות הלא בינאריות שלהן, ליצור אינטימיות אלטרנטיבית לזו המשפחתית שהותירו מאחור. 

מרצה: ד”ר דרור קוכן, האוניברסיטה העברית בירושלים

מה לגבי סין?

בימוי: טרין מין הא
| 135 דקות

הבמאית וחוקרת התרבות טרין מין הא, חוזרת להתבונן בסרטים שצילמה במחצית הראשונה של שנות התשעים, באזור כפרי בדרומה של סין.  במהלך רפלקטיבי מכאן ועכשיו – משתמשת הבמאית בדימויים ובצלילים, כדי לפענח את מרחב הזמן בו סין כבר פתוחה יותר לעולם אך הינה עדיין חברה כפרית מסורתית.

נערות לוח השנה

בימוי: לאב מרטינסן, מריה לופבוד
| 84 דקות

נערות לוח השנה, קבוצת הריקוד המובילה לנשים מעל גיל 60 בפלורידה. קבוצה שוקקת חיים, מלאת הומור ואהבה, שרוקדת ושרה באירועים מגוונים לגמלאים. לכל אחת סיפור מיוחד משלה וביחד הן כח נשי מתפרץ.  זהו ממתק תיעודי מעורר השראה על קבוצה שתגרום לכולנו לרצות לרקוד מכל הלב.

אירוע פתיחה

ברכות והופעה של להקת  Teder V

מרימות את הרף

בימוי: גויון רגנרסון
| 70 דקות

כאשר קבוצת כדורסל של ילדות ונערות צעירות, בליווי מאמן נחוש, מבקשת לשחק כנגד קבוצות הבנים, מהומה נוצרת סביב מאבקן לשנות סדרי עולם. הסרט מצטרף למסען המפותל של הנערות ומלווה מקרוב את מאבקן, את התבגרותן האישית, המשפחתית, המגדרית והאזרחית. זהו סרט שופע חום ואהבה לספורט שיגרום לכן להריע בקול לחבורה של צעירות מעוררות השראה.

מרצה: ד”ר מוטי ליברבוים, וטרינר קליני

ודט, סיפורה של פרה

בימוי: קלודין בורייה, פטריס שאנייר
| 100 דקות

זהו סיפור על שלוש נשים ופרה אחת ששמה ודט. ודט, נחשבה למלכה אזורית בשדות המרעה שבאלפים הצרפתים. הסרט מזמין אותנו לחשוב מחדש על יחסי אדם-בעלי חיים, על אינטימיות בין מגדלים לחיות המשק שלהם ועל הערכה וחמלה הרחק מהאקטיביזם בעיבורי הערים.

הרחק משטחי המרעה

בימוי: מוד פליינט-הוסרוק, מקסים לקוסט-לבויה
| 84 דקות

פעם בשנה, עוזבים בני כפר המאיקוט את ביתם שבהימלאיה ומטפסים הרחק אל האזורים הגבוהים והקרחים של ההר, לתור אחר פטריית הזחל שמיוחסים לה כוחות להגברת החשק המיני. על רקע נופים עוצרי נשימה, "הרחק משטחי המרעה" מציג דיוקן אינטימי של קהילה שמחפשת עתיד ירוק יותר.

לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאי טרונד וואג

מקום של שקט

בימוי: טרונד וואג
| 70 דקות

משפחתו של אליאס התינוק, ברחה מהרפובליקה המרכז אפריקנית לצפון קמרון במהלך מלחמת האזרחים שהתחדשה ב-2013. במשך ארבע שנים הם מנסים להפוך את מקומם החדש לבית, אך חדשות מן המולדת ממשיכות לפלוש אל החיים. ההגירה הפנים אפריקנית מתבררת כהגירה לכל עניין ודבר על מכאוביה וסיכוייה. 

מרצה: ד"ר יואה שורק, האוניברסיטה העברית בירושלים

אין כמו הבית

בימוי: אמיליה בק
| 68 דקות

פריאנגיקה נולדה בסרי לנקה לאם יחידנית ואומצה כתינוקת על ידי בני זוג מנורבגיה. אבודה בין שתי יבשות, פריאנגיקה תמיד הרגישה שהאימוץ שלה היה שגוי. הסרט מלווה אותה במסעה לחיפוש משפחתה הביולוגית, מסע בלשי שמוליך את הגיבורה גם אל הרובד המשפטי והמוסרי הכרוך באימוץ בינלאומי. 

הפינה הקלאסית: גברים לבנים באמריקה

שיחה בין פרופ’ תמר אלאור, האוניברסיטה העברית בירושלים, ופרופ’ דן גבע, המכללה האקדמית בית ברל

הגברים של רחוב באוורי

בימוי: ליונל רוגוזין
| 65 דקות

הם פועלי בניין, כורי פחם, עובדים בשדות הנפט או בנמלים. הם חזקים אך מוכים, יפים אך מלוכלים, שבורים ועדיין מקווים לטוב. בעולמו של ליונל רוגוזין הם מסתובבים במנהטן - בין הברים, בתי התמחוי, העבודה - ובמרחב הזה רוגוזין מביים כקוסם הנע בין אשליה למציאות את הפרק הקולנועי האחרון של מיתוס הגבריות האמריקאית.

מרצה: אילנה שמש

בינינו הנשים

בימוי: שרה נועה פוצנהרדט
| 93 דקות

המעבר מלידת בית ללידה במוסד רפואי החל לחלחל גם לחברות מסורתיות. הסרט מלווה את הולו, אישה אתיופית, שבאזור מגוריה הכפרי מנסים להכניס פיקוח רפואי לנשים הרות. הלבטים של הגיבורה והמפגשים שלה עם רפואה מוסדית חושפים מערכת רחבה ועמוקה יותר של בעיות ואינטרסים, הנוגעת לחיי נשים באתיופיה הכפרית.

מרצה: פרופ’ רונית ריצ’י, האוניברסיטה העברית בירושלים

הפנימייה

בימוי: סאלח-הודין סירגר
| 105 דקות

אינדונזיה היא המדינה המוסלמית הגדולה בעולם. הסרט מלווה אותנו אל תוך אחת מתוך עשרות אלפי הפנימיות לבנים ולבנות המציעות חינוך מוסלמי מסורתי. אינטימיות אלטרנטיבית נבנית בין הלומדים ובין הלומדים למלמדים. ביחד הם מנסים לרכוש חינוך דתי החותר לשלום, לאור המורשת המקומית ולנוכח הקיצוניות הדתית הגוברת. 

מרצה: אלירן ארזי, האוניברסיטה העברית בירושלים

לאורך עורקי האמזונס

בימוי: דיאגו סרמיינטו פגן, אלברו סרמיינטו, טריה טומיסטו
| 71 דקות

לאורכו של האמזונס הפרואני, נעות מעבורות רבות. שוזרות את מרחביו העצומים, מעבירות אנשים וסחורות, מכתיבות את קצב פעימות הלב וזרימת החיים. בתוך מרחב ללא זמן, הסרט מלווה מעבורת אחת במסעה ומזמין אותנו לפגוש את אנשי המקום המחכים על גדות הנהר, לקחת ולתת.  

ארץ הזהב

בימוי: אינקה אצ'טה
| 82 דקות

מוסטפה נולד בסומליה והוברח ממנה כפליט לפינלנד כשהיה ילד. שם התמודד עם זרותו, אך גם מצא אהבה ותמיכה. עתה כבעל משפחה משלו, הוא מנסה לחזור הביתה אל האדמות שירש הנוצרות נחושת וזהב. המעבר מאירופה לקרן אפריקה מאתגר אותו ואת משפחתו הרבה מעבר למצופה. 

מרצה: אלירן ארזי, האוניברסיטה העברית בירושלים

הממבות השחורות

בימוי: לנה קרב
| 81 דקות

כחלק מהמלחמה בצייד הלא חוקי בשמורות הטבע בדרום אפריקה, מקימה הרשות (שכולה גברים לבנים אפריקנרים), יחידת הגנה של נשים מקומיות. המאבק כנגד הציידים הוא גם מאבקן של הנשים לחופש בחירה והעצמה אישית ומעלה שאלות לגבי יחסי כוחות, מתחים חברתיים, קולוניאליזם סמוי ומערכות פטריארכליות.

מרצה (באנגלית): ד”ר אלכסנדרה דימיטרייבה

דריפטינג בטוליאטי

בימוי: לאורה סיסטרו
| 70 דקות

העיר טוליאטי שעל גדות נהר הוולגה, היתה הסמל של קידמה וגאווה סוציאליסטית והיום, מתנוונת וקפואה בזמן, נחשבת ל"דטרויט של רוסיה". הסרט מתרכז בחבורה של צעירים שמשמישה מכוניות לאדה ישנות ומתמחה בנהיגה אתגרית. הריגושים והסכנות, עולים כדרך להתמודד עם עתיד מוגבל ועם חלומות הנעורים.