בין מימיהם התכולים של הים התיכון, הים השחור והים האגאי ובתווך שבין אסיה, אירופה והלבנט נוסדה בשנת 1923 הרפובליקה של תורכיה המודרנית. ברוב גאווה והדר ובאמצעות סדרה של מלחמות והסדרים הוכרז סיומה הרשמי של האימפריה העות'מאנית אשר חלשה במשך מאות שנים על המרחב כולו, ועל חורבותיה הוקמה מדינה אשר ביקשה להשתחרר מכבלי עברה. תוך שהיא מדמה את עצמה לתופעה פוליטית חדשה וייחודית בעלת שורשים עתיקים שאינם מוסלמיים ועות'מאניים, הוקמה תורכיה כמדינת לאום חילונית ועצמאית, מוקפת במדינות הבלקן, המזרח התיכון והקווקז.
ואולם האתגרים הגדולים של המדינה החדשה באו דווקא מבית. לאורך המאה העשרים ואף בזו שאחריה עלו אל פני השטח מתחים ושסעים חברתיים פוליטיים ואתניים פנימיים חמורים שאיימו למוטט את ההסדרים הישנים ויצרו גבולות חברתיים פנימיים בתוך החברה והמדינה. סדרה של הפיכות צבאיות, גלי הגירה גדולים, סכסוכים אתניים ואירועי טרור חמורים שהתרחשו בעשורים האחרונים הדגישו יותר מכול את חולשותיה של מדינת הלאום ואת המתח המתמיד שהוסיף להתקיים בין ישן לחדש, בין דתי לחילוני, בין לאומי לרב־תרבותי בתורכיה של ימינו.
למרות קרבתה של תורכיה לישראל מבחינה גיאוגרפית, תרבותית והיסטורית, המדינה ותושביה זוכים לתשומת לב מועטה בלבד בהקשרים תרבותיים, אמנותיים וחברתיים. סדרת הסרטים "על גבולות ואנשים" מספקת הצצה יחודית אל החברה ואל המדינה התורכית בעבר ובהווה. מטרתה של הסדרה היא לגלות מבעד לפריזמה הקולנועית את סיפורם של האתגרים הניצבים לפני תורכיה המודרנית ולהביא אל הצופה הישראלי ממיטב היצירה האמנותית הקולנועית התורכית. כל הקרנה תלווה בהרצאה קצרה מפי אחד מחוקרי תורכיה ובה הוא ידון בסוגיות החברתיות, התרבותיות והפוליטיות הרחבות העולות מן הסרט ויעניק לצופים התבוננות מעמיקה ביצירה מנקודת מבט מקורית וחדשנית.
צפייה מהנה
ד"ר צמרת לוי־דפני, מנהלת הפורום לחוקרי תורכיה
תמת גבולות וריבונות, מכון ון ליר בירושלים
בנוסף לאירועים בסינמטק יתקיים אירוע במכון ון ליר בירושלים:
שינויים גדולים בעיניים קטנות: ילדים, הפיכות ומהפיכות בתורכיה המודרנית
מרצה: פרופ' דרור זאבי
הקרנת הסרט: Snow Pirates
יום ו', 19.01, 10:00